Vuonoristeilyt

Norjan vuonoristeilyt

 

Norjan luonto on henkeäsalpaavan kaunis ja helpoiten kauniista maisemista pääsee nauttimaan laivan kannelta. Norjan vuonoristeilyjä järjestää norjalainen Hurtigruten varustamo, joka risteilee Bergenistä Kirkkoniemeen ja takaisin. Edestakainen matka kestää 12 vuorokautta. Satamia reitin varrella on 34. Matkan varrella pääsee tutustumaan mm.  Nordkappiin,  Kristiansundiin, Hammerfestiin, Tromssaan, Lofootteihin, Napapiiriin, Seitsemän sisaruksen vuorijonoon, Torghatteniin ja Trondheimiin. Lauttareitti perustettiin vuonna 1839.

 

Risteilyn voi tehdä myös yhteen suuntaan, jolloin kesto on 6 päivää. Risteilyn hintaan kuuluu valitun hyttiluokan lisäksi täysihoito. Ateriat laivalla ovat aamiainen, lounas ja päivällinen. Ruoat ovat norjalaisia ja usein tarjolla on erilaista kalaa, leikkeleitä, salaatteja sekä valikoima lämpimiä ruokia, jälkiruokia sekä hedelmiä. Illallinen koostuu kolmesta ruokalajista eikä menua voi yleensä valita. Kaikilla laivoilla on täydet anniskeluoikeudet ja hinnat noudattalvat Norjan yleistä hintatasoa. Erityisruokavaliosta tulee mainita ajoissa etukäteen.

Alkoholijuomat eivät kuulu aterioille. Laivan infopisteestä on mahdollista ostaa juomakortti esim. päivällisille. Matkan alussa kannattaa aktivoida risteilykortti, jolla voi maksaa kaikki laivalla tarvitsemansa palvelut. Risteilykortin lasku maksetaan risteilyn lopussa esim. Visa tai Mastercardilla.

 

Hurtigrutenilla on 13 alusta. Useimmilla aluksilla on poreallas, joten uimapuku on hyvä pakata mukaan, myös talviristeilyille. Laivan kannella lämpimässä porealtaassa on illalla upeaa katsella yllä leiskuvia revontulia. Useimmilla laivoilla on pieni kauppa, josta voi halutessaan ostaa tuliaisia. Laivalla on risteilyn aikana oheisohjelmaa risteilystä riippuen esim. kalanmaksaöljyn maistelua. Napapiirin ylitystä juhlistetaan eri tavoilla.

 

Lisämaksusta laivalta voi ostaa kaupunkikierroksia tai vaelluspassin yms. lisäretkiä satamasta riippuen. Risteilyiden tarkkaan ohjelmaan voi tutustua Hurtigrutenin omilla sivuilla https://www.hurtigruten.us/destinations/norway/norwegian-coastal-expeditions-bergen-kirkenes-bergen/?tab=overview. Halutut retket kuitenkin kannattaa varata jo etukäteen, laivalla myydään vain jäljellä olevia paikkoja.

 

Risteilyn voi tehdä mihin vuoden aikaan tahansa, jouluristeilyllä voi nauttia revontulista ja rauhallisesta lumisesta tunnelmasta, kesällä valoisista öistä ja syksyllä ruskan väreistä. Laivalla on kansainvälinen tunnelma, matkustajat saapuvat ympäri maailmaa tutustumaan kuuluisaan maailman kauneimpaan merireittiin. Laivan ohjelma on englannin kielinen.

 

Suomalaiset matkanjärjestäjät kuten Sagamatkat, Matkapojat ja Risteilykeskus tarjoavat risteilypaketteja, joihin kuuluvat lennot ja kuljetukset laivaan. Mikäli ei satu olemaan jo valmiiksi Norjassa, suomalaisen matkanjärjestäjän paketti on helpoin vaihtoehto. Tällä hetkellä Sagamatkat http://sagamatkat.fi/hurtigruten/norjan-rannikko/ sekä Risteilykeskus.fi tarjoavat lennot kaupan päälle, voimassa 23.4.2018. Risteilyn lähtöpäivän tulee olla 15.5.–31.12.2018 välillä.

 

Mikäli 12 päivän risteilymatka tuntuu liian pitkältä, tarjolla on toki lyhyempiä risteilyitä, kuten esimerkiksi miniristeily Bergenistä Trondheimiin (3 vrk).

 

Hurtigrutenin kyytiin voi hypätä myös mistä tahansa satamasta ja kulkea niin monta etappia kuin itse haluaa.  Kaikki Hurtigrutenin alukset ovat rahtilaivoja. Tarkemmat hintatiedot ja aikataulut Hurtigrutenin omalta nettisivulta.

 

Hurtigruten sopii rauhallisesta ja kiirettömästä ilmapiiristä pitäville aikuisille. Pienille lapsille maisemien katselu saattaa olla hieman tylsää, laivoilla ei ole erillistä ohjelmaa lapsille.