Pohjois-Atlantilla sijaitsevana maana Norja on lakkaamatta matalapaineiden reitillä, etenkin maan eteläosa. Matalapaineet puolestaan ovat yhtä kuin vuolaasti itkeviä sadepilviä ja ponnekkaasti puhaltavia tuulia. Viime vuosina maa onkin ollut usein otsikoissa sitä kohdanneiden myrskyjen vuoksi, niistä helmikuussa 2015 urakalla riehunut Ole osoittautui suoranaiseksi hirmumyrskyksi, pakottaen pikkuruisen Givaerin kalastajakylän asukkaat evakkoon ja muun maan asukkaat linnoittautumaan sisätiloihin.

Vaikka Norja on aivan yhtä pohjoisessa kuin hyisistä ilmoistaan tunnettu ”arktinen” Alaska ja itänaapurin entinen vankisiirtola-alue Siperia, on sen ilmasto huomattavasti edellisiä lempeämpi. Salaisuutena on luonnollisesti Norjan länsirannikkoa huuhteleva Golfvirta. Ja vaikka Norjassa siis sataa ja tupruttaa lunta vuolaasti, ei aurinko suinkaan ole tuntematon valoilmiö. Pohjoismaiseen tapaan vuodenajat erottuvat selvästi toisistaan, eli talvella hiihdellään hangilla ja kesällä kuljetaan T-paidassa.

Talvisin Norjan lämpötilat ovat itsepäisesti pakkasen puolella, ja kylmin kuukausi on tammikuu, jolloin vuorokauden keskilämpötila on -4 asteen alemmalla puolella ja lumisade on tavallinen vieras. Sisämaan vuoristoalueilla pakkasta on huomattavasti enemmän, hanget korkeammat ja tuuli navakampi. Edes maan tasankoalueella nököttävä Oslo ei ole talven hyisyydeltä suojassa. Aurinkoisia tunteja ei vuorokauteen montaakaan mahdu, Pohjois-Norjassa ei yhtä ainoaa.

Kesäisin Norjassa lämpötilat voivat nousta jopa reippaasti 20 asteen paremmalle puolelle, keskilämpötila Oslossa on 15 – 17 asteen välillä. Mitä pohjoisemmassa lomailet, sitä viileämpiä säitä on odotettavissa, kuten kotimaassakin. Vuorten huipuilla saattaa olla lumi- ja jääpeitettä keskikesälläkin. Skandinaaviseen tapaan aurinko puolestaan hyväilee loputtomalla hymyllään ja esimerkiksi Tromssan korkeudella ”menninkäiset” joutuvat piileskelemään koloissaan 24 tuntia vuorokaudessa.

Paras aika Norjassa vierailulle riippuu siitä, mitä juuri sinä kaipaat. Jos olet hiihtolatujen, pulkkamäkien ja laskettelurinteiden ystävä tai haluat päästä ihailemaan pohjoisella taivaalla leiskahtelevia upeita revontulia, valitse joulukuun ja maaliskuun välinen aika. Jos puolestaan haluat nauttia aurinkoisista ja mahdollisimman lämpimistä päivistä maan kaunista luontoa ja vuonoja ihaillen, ovat kesä-, heinä- ja elokuu omiaan. Kesäaika soveltuu parhaiten myös mahtavien valaiden tarkkailuun, jätäthän nämä jättiläiset kuitenkin oman menusi ulkopuolelle!


Kommentit

Ilmasto & sää — Ei kommentteja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>