Perustiedot

Norja on Pohjoismaiden suurin maa, jossa on upeaa ja vaihtelevaa luontoa. Yksi suosituimmista matkakohteista Norjassa on Preikestolen eli Papinkivi. Preikestolen sijaitsee noin 600 metriä Lysefjordenin yläpuolella, mikä tarjoaa upeat näkymät vuonoon ja ympäröiviin vuoristomaisemiin. Tämä kallionkieleke on muodostunut jääkauden vaikutuksesta ja se houkuttelee vuosittain tuhansia kävijöitä ympäri maailmaa.

Saavuttaminen

Preikestolen sijaitsee noin 4 tunnin ajomatkan päässä Norjan pääkaupungista Oslostä. Matka kannattaa suunnitella kesäkaudelle, kun tieosuudet ovat auki ja kelit suosivat matkailijoita. Useimmat matkailijat saapuvat lentäen Osloon ja jatkavat siitä vuokra-autolla tai julkisilla liikennevälineillä kohti Preikestolenia.

Jos haluat välttää pitkän ajomatkan, voit myös lentää kansainväliselle Stavangerin lentoasemalle. Lentomatka Stavangeriin kestää noin tunnin Oslostä, ja sieltä voit jatkaa matkaa vain noin tunnin ajomatkan päässä sijaitsevalle Preikestolenin parkkipaikalle. Stavangerista löytyy myös hyvät julkisen liikenteen yhteydet Preikestoleniin, joten voit harkita myös tätä vaihtoehtoa.

Vaellusreitti

Preikestolenin vaellusreitti on noin 3,8 kilometriä pitkä ja sen voi suorittaa noin 2-4 tunnissa, riippuen omasta kunnosta ja pysähdysten määrästä. Reitti on hyvin merkitty ja kulkee vaihtelevassa maastossa, mikä tekee vaelluksesta hieman haastavan. Matkan varrella näet upeita näköaloja vuorille ja vuonoille, sekä voit ihailla Norjan kaunista luontoa.

Vaellus alkaa Preikestolenin parkkipaikalta, jossa on myös matkailijoiden käytössä olevia palveluita, kuten wc-tiloja ja kahvilapalveluita. Reitti kulkee aluksi metsän halki ja nousee sitten ylämäkeen, kunnes pääset Preikestolenille. Vaellusreitillä on myös muutama pienempi näköalapaikka, jossa voit pysähtyä välillä ihailemaan maisemia.

Kun saavut Preikestolenille, voit kävellä kalliokielekkeen reunalle ja nauttia upeista näkymistä vuonolle ja ympäröiville vuorille. Kannattaa kuitenkin olla varovainen reunalla liikkuessa, sillä kallio on jyrkkä ja korkea, eikä turvakaiteita ole. Valokuvaaminen ja maisemien ihaileminen ovat suosittuja aktiviteetteja Preikestolenilla, mutta kannattaa myös antaa tilaa muille matkailijoille, jotta kaikki pääsevät nauttimaan tästä upeasta luonnosta.

Yhteenvetona, Preikestolen on upea matkakohde Norjassa, jossa voit kokea upeita näköaloja vuoristoiselle maaseudulle ja Lysefjordenille. Reitin suorittaminen voi olla hieman vaativa, mutta palkinto upeista maisemista on ehdottomasti vaivan arvoinen. Muista kuitenkin noudata turvallisuusohjeita ja nauti matkastasi Norjan upeaan luontoon.

Maisemat

Norja on tunnettu upeista maisemistaan, ja yksi kiehtovimmista matkakohteista maassa on Preikestolen. Preikestolen, joka tunnetaan myös nimellä Pulpit Rock, sijaitsee Lysevuonon rannalla noin 600 metriä merenpinnan yläpuolella. Se tarjoaa upeat näkymät vuonolle ja ympäröiville vuorille.

Preikestolen on suuri graniittinen kallioalue, joka kohoaa jyrkästi vuonosta. Sen huippu on tasainen ja suorastaan tarkoitettu näköalapaikaksi. Sieltä voi ihailla upeaa maisemaa, joka ulottuu horisontissa näkyvään vuonoon ja sen ympäröivään luontoon. Vuonon turkoosi vesi ja korkeat kalliot luovat henkeäsalpaavan maiseman, joka on täydellinen valokuviin ja muistojen tallentamiseen.

Preikestolenin järvi

Preikestolenin järvi, tai Preikestolavatnet norjaksi, on pieni järvi, joka sijaitsee Preikestolenin lähellä. Järvi on saanut nimensä lähellä sijaitsevan kallion mukaan ja tarjoaa kauniin lisän jo valmiiksi upeaan maisemaan.

Järvi on rauhallinen ja kirkasvetinen, ja sen ympärillä on metsäistä maisemaa. Järven rannalla on myös pieni hiekkaranta, jossa voi nauttia aurinkoisista päivistä ja virkistäytyä uimalla. Preikestolenin järvi on suosittu paikka piknikille ja rentoutumiseen retken päätteeksi.

Vaellus Preikestolenille vie noin 2-3 tuntia, joten matkalla järvelle voi pysähtyä hetkeksi levähtämään ja ihailemaan maisemia. Preikestolenin järvi tarjoaa rauhallisen ja kauniin ympäristön luontokokemukselle ja on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka Norjan-matkalla.

Preikestolenin retkeilymaja

Preikestolenin retkeilymaja on täydellinen paikka yöpyä, jos haluaa tutustua alueeseen tarkemmin tai lähteä pidemmälle retkelle. Retkeilymaja sijaitsee lähellä Preikestolenin kalliota ja tarjoaa majoitusta niin yksin matkustaville kuin perheillekin.

Retkeilymajassa on erilaisia majoitusvaihtoehtoja, kuten huoneita, mökkejä ja leirintäalue. Majoituksen lisäksi retkeilymaja tarjoaa myös ruokailumahdollisuuksia ja opastettuja retkiä alueen nähtävyyksiin.

Preikestolenin retkeilymaja on hyvä tukikohta, jos haluaa tutustua alueen luontoon ja lähteä vaeltamaan ympäröiville vuorille. Monet reitit lähtevät retkeilymajan lähistöltä ja tarjoavat upeita näkymiä vuorille ja vuonoille. Retkeilymajalta voi myös lähteä tutustumaan muihin Norjan nähtävyyksiin, kuten Kjeragboltenin kallioon tai Stavangerin kaupunkiin.

Preikestolenin retkeilymaja on suosittu paikka, joten on suositeltavaa varata majoitus etukäteen. Näin voi varmistaa paikan ja nauttia täysin siitä rauhasta ja rentoutumisesta, jota Norjan kaunis luonto tarjoaa.

Preikestolen on ehdoton vierailukohde matkalla Norjaan. Sen upeat maisemat, rauhallinen järvi ja mukava retkeilymaja tarjoavat täydellisen yhdistelmän luonnonkauneutta ja aktiviteetteja. Preikestolenin vuoristoalue on ehdottomasti tutustumisen arvoinen ja tarjoaa unohtumattomia kokemuksia matkailijoille.

Turvallisuusohjeet

Preikestolen on yksi Norjan suosituimmista matkailukohteista, ja kiipeäminen sen huipulle tarjoaa upeita maisemia ja elämyksiä. Kuitenkin on tärkeää pitää mielessä muutamia turvallisuusohjeita ennen lähtöä.

Ensinnäkin, muista tarkistaa sääennuste ennen retkeä. Huonolla säällä kiipeäminen voi olla erittäin vaarallista, joten lykkää reissua tarvittaessa. Älä myöskään lähde liikkeelle, jos olet epävarma omista fyysisistä kyvyistäsi tai terveydentilastasi.

Toinen tärkeä turvallisuusohje on varustautuminen oikein. Kiipeilyn aikana on hyvä käyttää tukevia jalkineita, jotta pysyt ryhdikkäänä ja vältät liukastumiset. Lisäksi kannattaa varata mukaan riittävästi vettä ja eväitä, sillä reitin varrella ei ole palveluita.

Viimeinen turvallisuusohje liittyy niin sanottuun selfie-kulttuuriin. Preikestolenilla on suuri määrä turhia riskejä ottavia kävijöitä, jotka haluavat ottaa uskomattoman näköisiä valokuvia. Muista kuitenkin, että turvallisuus ennen kaikkea! Älä asetu äärimmäisiin vaarallisiin paikkoihin vain saadaksesi hyvän kuvan, vaan pysy aina turvallisilla alueilla.

Vinkit retkeilyyn

Preikestolenille kiipeäminen ei vaadi erityistä kokemusta tai kuntoa, mutta on hyvä olla perustason kunto ja voimaa jaloissa. Kiipeäminen kestää noin 2-4 tuntia riippuen vauhdista ja kuntoilutasosta.

Kannattaa myös muistaa, että retkille on syytä varata riittävästi aikaa. Preikestolenin päälle saapumiseen ja takaisin laskeutumiseen kuluu yhteensä noin 6-8 tuntia. Varataanpa retkelle joko kokonainen päivä tai varhainen aamu, jottei aika tule liian tiukaksi.

Retkelle tarvitaan mukaan vaelluskengät, vedenpitävä takki, lämmintä vaatetusta ja eväitä. Lisäksi tietysti repussa on oltava myös reittikartta, joka sisältää tietoa pysähdyspaikoista ja reitin varrella olevista nähtävyyksistä. Reitillä on onneksi hyvä merkitty polku, joten eksymisen vaara on melko pieni.

Muut nähtävyydet lähellä

Preikestolenin lisäksi alueella on muita upeita nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, joten kannattaa suunnitella päiväretken lisäksi myös muita kohteita lähialueella.

Lysefjorden on esimerkiksi upea vuononäkymä, johon voi tutustua veneajelulla. Fjordin lumoava kauneus avautuu parhaiten vesiltä käsin, joten kannattaa ehdottomasti varata paikka veneretkelle.

Pulpit Rock Lodge on mielenkiintoinen nähtävyys lähellä Preikestolenia. Tämä historiallinen majapaikka tarjoaa mukavan levähdyspaikan, jossa voi oppia lisää vuoristomajoittelun historiasta ja nauttia upeista maisemista.

Myös Stavangerin kaupunki sijaitsee lähellä Preikestolenia ja tarjoaa paljon nähtävää. Suosittelemme tutustumaan kaupungin historiallisiin rakennuksiin, kuten Stavangerin tuomiokirkkoon, sekä vierailemaan Norjan öljymuseossa, jossa voi oppia enemmän maan öljyteollisuudesta.

Preikestolenin alue on täynnä upeita nähtävyyksiä ja aktiviteetteja, joten kannattaa varata ainakin muutama päivä tutustumiseen. Olipa sitten kiinnostunut vaeltamisesta, veneretkistä tai kaupunkikierroksista, Norjan luonto ja kulttuuri tarjoavat varmasti unohtumattomia elämyksiä.