Majoitus

Norjassa matkaileva voi valita yöpuunsa ja päänalusensa monestakin paikasta. Tuttujen hotellien ja hostellien lisäksi viikinkien jälkeläiset tarjoavat sinulle mahdollisuuden tuudittautua suloiseen uneen vaikkapa tunnelmallisen vuoristomökin, merenrantahuvilan, kalastajamökin tai maatalon suojissa, hyisessä jäälinnassa tai ”aidon” sähkökitaran sisällä, tai mikseipä leirintäalueella. Keskivertomajoitus on suhteellisen kallis, olethan valinnut matkakohteeksesi yhden maailman rikkaimmista valtioista. Älä siis kauhistu, jos huomaat hotellihuoneesta veloitettavan huomattavasti köyhempää koti-Suomea korkeampaa vuorokausihintaa!

 

HOTELLIT JA HOSTELLIT

Keskivertoturisti majoittuu Norjan matkallaan hotellissa, joita löytyy ainakin suuremmista kaupungeista kiitettävässä määrin. Jos tyydyt suhteellisen vaatimattomaan, mutta luonnollisesti äärimmäisen puhtaaseen ja mukavaan, hotellihuoneeseen, voit odottaa joutuvasi ”vinguttamaan Visaasi” ainakin noin 80 euron verran. Loisteliaampia puitteita kaipaavat maksavat sitten kolmenumeroisia summia.

Minkälaisia hotellivaihtoehtoja viikingit sitten tarjoavat? Norjalaisilla on kieltämättä mielikuvitusta, sillä turistit voivat valita jopa talvisaikaan jään ja lumen sisään kaiverrettavan uskomattoman Kirkenesin lumihotellin tai musafanien suosiman ja koko vuoden toimivan Rica Rock City Hotel:in sähkökitarasängyt. Maisemanautintoa kaipaavat kultalusikalla syövät voivat sitten hiljentyä Geirangerin Valldalista löytyvän jylhän luonnon keskellä sijaitsevan erikoisen suuret lasiseinät omaavan Juvet Landscape Hotel:in yksityisyyttä vaalivissa huoneissa.

Huomaa, että hotellivaraus kannattaa tehdä etukäteen netin kautta, sillä useimmat hotellit tarjoavat alehintoja viikonlopuille ja kesäkaudelle. Hotelliketjuilla on luonnollisesti omat tarjouskampanjat kanta-asiakkailleen, ja esimerkiksi Fjord Pass® takaa huomattavaa alennusta yli 170 hotellissa ja lomamökissä tai huoneistossa koko Norjan alueella.

Hostellit ovat Norjassakin hotelleja huokeampi majoitusvaihtoehto. Norja kuitenkin eroaa esimerkiksi Isosta-Britanniasta ja Irlannista siinä, että sen hostellit kuuluvat lähinnä vain kahden ketjun omistukseen. Hostelling International ja VIP Backpackers.com omistavat yhteensä toistasataa kohdetta, jotka tarjoavat turvalliset ja puhtaat puitteet niin yksin seikkailevalle reppureissaajalle kuin lapsiperheelle. Peti makuusalissa maksaa 200 – 300 NOK:ia ja kahdenhengen huone noin 400 NOK:ia, eli noin puolet tavallisesta hotellihuoneesta. Tyynyt ja peitot saat paikan päällä, lakanat jne. on joko oltava mukana tai vuokrattava. Osa hostelleista tarjoaa maksullista aamiaista, lounasta ja illallista, muissa voi kokata itse.

Hostellien lisäksi erilaiset yksityisten ylläpitämät ”majatalot” ovat loistava tapa hoitaa majoituspuoli. Osa sijaitsee luonnon helmassa, osa kaupunkien ja kylien keskustoissa, eli valinnanvaraa riittää. Voit valita itsellesi huoneen vaikka Longyearin laaksossa nököttävästä Guesthouse 102:sta, joka oli aikoinaan kaivostyöläisten asuntola, paras laatuaan.

 

ERILAISET MÖKIT

Mökkilomailua rakastavat suomalaiset voivat majoittua yksityisyyttään vaalien myös Norjassa. Merenulapan ja vuonojen rannoilla, vuorten rinteillä ja laaksojen laidoilla tai metsien keskellä odottavat tuhannet mökit, joiden varustelutaso kattaa jokaisen vaatimukset. Valittavana on niin vaatimaton mutta puhdas mummonmökki kuin luksusta pursuava nykyversio, joka tarjoaa niin Wi-Fi:n kuin mikron, pesukoneen ja lämmitetyn uima-altaan. Hintataso vaihtelee luonnollisesti varustelutason ja mökin sijainnin mukaan, edullisimmillaan voit löytää jonkin iki-ihanan fjordin laidalla seisovan vaatimattoman yksilön jopa 200 NOK:in vuorokausihintaan.

Muistathan, että kotimaasta tuttuun tapaan vuokramökiltä ei löydy liinavaatteita (ne voi tavallisesti kyllä vuokrata lisähintaan), kokkaamisesta on huolehdittava itse ja vieraiden lähdettyä tehtävästä jälkisiivouksesta veloitetaan erikseen.

 

MAATALOT

Etenkin kaupunkilaiset tulevat nauttimaan lomasta luontoäidin helmoissa jossakin Norjan lukemattomista kauniista maataloista. Yöpymisen lisäksi ne tarjoavat paljon mielenkiintoista puuhaa joko omissa tiloissaan tai ympäröivän luonnon keskellä. Useimmilla tunnelmallisilla maataloilla on kotieläimiä, joiden hoitoon vieraat ovat enemmän kuin tervetulleita osallistumaan. Ratsastusretket, kalastus, vaellus tai pyöräretket ovat tavallisimpia tarjolla olevia aktiviteetteja.

Vaikka osa norjalaisista majataloista on peräisin jo keskiajalta, eivät ne silti odota vieraiden majoittuvan keskiaikaisissa olosuhteissa, vaan tarjoavat usein jopa jokaisen huoneen yhteydessä oman kylpyhuoneen ja muut nykyihmisten vaatimat perusmukavuudet. Esimerkkejä tällaisista historiallisista majataloista ovat Sygard Gryttingin 1300-luvulla perustama samanniminen majatalo sekä Hågå Farm – tunnetaan lempinimellä Peer Gyntin majatalo. Keskivertomajatalossa sinua odottaa myös maukas ”viikinkimenu”, ainakin aamiainen, joka takaa makunystyröillesi kutkutusta.

 


Kommentit

Majoitus — 2 kommenttia

  1. Onko kukaan majoittunut noissa VIP Backpackersin hostelleissa? Tarkoituksena olisi mennä Tromssaan muutamaksi päiväksi talvella hiihtämään ja etsin mahdollisimman edullista yöpuuta kolmen hengen kaveriporukalle. Kaipaan lukijoiden omakohtaisia kokemuksia kyseisen hostelliketjun tasosta, koska Norjan hostellimaailma on meille kaikille uusi tuttavuus.

  2. Joo, ne VIP Backpackers paikat on ihan laadukkaita ja turvallisia. Norjalaisittain halpoja mutta hostelleiksi omasta mielestäni todella siistejä ja hyvin varustettuja, perusmukavuudet löytyvät ja yhteiset tilat tarjoavat paljon lisää. Suosittelen, itse olen yöpynyt Oslon vastaavassa neljä yötä kaverini kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.