Koska satumaisen kaunis Norja sijaitsee sopivasti lähellä Suomea, pääsee innokas matkailija sinne kätevästi monellakin tapaa. Valitsetpa sitten allesi siivet tai auton, on jo pelkkä matka Norjaan unohtumaton elämys. Ja mikä loistavinta, Suomen kansalaiset pääsevät ”Skandi-mamman” lapsina Norjaan ilman passia! Riittää, että vilautat virallista henkilökorttia tai ajokorttia. Perheen lapsilla (tarkoittaa 0 – 14 -vuotiaita) tulee lennoilla olla mukanaan kuvaton Kela-kortti, automatkalla on hyvä olla mukana syntymätodistus.

 

LENNOT

Usein lomailija kiipeää lentokoneeseen ja liitelee suoraan Oslon Gardermoenin lentokentälle, jonne kuljettavat niin Norwegian, Finnair kuin Blue1 (SAS). Matka Helsingistä Osloon kestää vaivaiset 1,5 tuntia, eikä menopaluulipun hinta pääse huimaamaan saiturinkaan päätä. Esimerkiksi edullisin vaihtoehto, Norwegian, tarjoaa useita päivittäisiä lentoja, joiden liput voit saada jopa alle 30 eurolla per suunta.

Matka lentokentältä Oslon keskustaan taittuu vaivattomimmin ja nopeasti paikallisjunalla, jolla taival taittuu noin 30 minuutissa ja 10 eurolla. Jos se tuntuu kohtuuttoman pitkältä, voit toki valita 20 minuutissa kiitävän Express-juna Flytogetin, jonka lippua varten joudut kuitenkin kaivamaan lompakkoasi tuplasti syvemmältä.

 

OMALLA AUTOLLA TULO JA LIIKKUMINEN

Jos omaat seikkailumieltä etkä kaihda pitkää ajomatkaa, voit ajaa Norjaan omalla autolla vaikka Pohjois-Suomen tai Ruotsin kautta. Jos valitset pohjoisen reitin, tapahtuu rajanylitys esimerkiksi Kilpisjärvellä, Kivilompololla, Utsjoella tai Näätämössä. Voit luonnollisesti myös matkata autolautalla ensin Ruotsiin ja jatkaa sieltä ajoa Norjaan. Norjan tieverkosto on reilun 90 000 kilometrin pituinen, ja osa vuoristoalueen teistä on avoinna vain sulana vuodenaikana, tai sitten matka taittuu lumiauran perässä kulkevan autoletkan mukana. Muista, että osa Norjan tiestä on maksullisia eli tietulleja on suhteellisen tiheässä. Jylhät maisemat ja upeat tunnelit tekevät ajomatkasta nautinnollisen, ja kerrottakoon että Norjasta löytyy sekä maailman pisin maantietunneli (24,5 kilometrin pituinen Lærdalin tunneli E16:lla) sekä lähes 87 kilometrin pituinen Eiksundissa meren alla kulkeva maailman syvin tunneli.

Norjassa ajamisen suhteen on hyvä pitää mielessä muutama perusasia. Vaikka tiet ovat pääsääntöisesti hyväkuntoisia, turvallisia ja liikenne vähäistä, voivat polttoaineiden hinnat puolestaan saada suomalaisenkin hiukset pystyyn, sillä rikkaassa ja maailman suurimpiin öljyntuottajiin lukeutuvassa Norjassa bensalitrasta joutuu pulittamaan huimasti enemmän kuin kotimaassa (jopa 16 NOK:ia eli noin 1,9 €/litra). Bensa-asemia ei myöskään haja-asutusalueilla ole tuhkatiheään, joten muista pitää tankki aina mahdollisimman täynnä. Vuoristoon tottumien suurin moka on liian suurella vaihteella ajo ja siten jarrujen käryttäminen, sen voit välttää vaihtamalla pienemmälle vaihteella ja pitämällä moottorin lämpömittaria silmällä. Autosta on myös löydyttävä varoituskolmion lisäksi keltainen varoitusliivi. Kännykkään puhuminen on kotimaan tapaan ajaessa kiellettyä, mutta rattijuopumusraja on jo 0,2 promillea ja sen ylittämisestä rankaistaan viikinkimäisellä ankaruudella.

 

OSLOSSA LIIKKUMINEN

Oslossa liikut mielestäni parhaiten jalkaisin, onhan kyseessä suhteellisen tiivis ja pieni kaupunki, jonka päänähtävyydet ovat miellyttävän lähellä toisiaan. Jollei apostolinkyyti ole mieleesi, palvelevat sinua ällistyttävän hyvin organisoidun maan mainiot raitiovaunu-, bussi-, lautta- ja metroverkot. Silloin kätevintä on ostaa vuorokausilippu, joka irtoaa noin 90 NOK:illa eli noin 10,5 eurolla (4 – 15 -vuotiaat lapset maksavat puolikkaan) tai 240 NOK:ia maksava 7 vuorokauden lippu, jotka molemmat tarjoavat rajattomat matkat. Niiden vaihtoehtona voit luonnollisesti maksaa jokaisen matkan kertalipulla, joka kannattaa kuitenkin ostaa etukäteen hintaan 30 NOK:ia (kuljettajalta ostettaessa hinta on nimittäin 50).

Polkupyöräily on sekin Oslossa erinomainen tapa päästä  kohteesta toiseen, sillä kaupungilla on oma Oslo Bysykkel -ohjelmansa. Ohjelma toimii huhtikuun ja marraskuun välillä, ja pyörän saat allesi kaupungintalon nurkilla sijaitsevasta Tourist Information Centrestä ostettavalla elektronisella älykortilla, joka takaa pääsyn noin 100 pyörätelineestä kello 6 ja puolenyön välillä saatavalle poljettavalle. Vuokrahinta on tällä hetkellä 100 NOK:ia vuorokaudelta (plus kortin pantti 250 NOK:ia).

 

MATKALLA MUUALLA NORJASSA

Pääkaupungin ulkopuoliset matkat taittuvat nekin julkisen liikenteen menopeleillä, tai sitten lentäen. Junamatka voitkin osoittautua todelliseksi Harry Potter -seikkailuksi, sillä Raumabanenin linjaa ja sen Bjorlin seutua on käytetty kyseisen taikurin junahetkien kuvauspaikkana. Myös Oslon ja Bergenin yhdistävä Bergensbanen on äänestetty yhdeksi maailman parhaista junaelämyksistä. Norjan kansallisesta junaliikenteestä huolehtivalla NSB:llä on reilut 3 000 kilometriä reittejä, jotka kulkevat 775 tunnelin ja 3 000 sillan kautta. Raiteilla on yhdistetty lähinnä Oslo muihin kaupunkeihin. Junalla matkustavien kannattaa käyttää hyväkseen Minipris-lippuja, joiden hinnat ovat edullisemmat. Ne on kuitenkin ostettava vähintään vuorokausi etukäteen ja niiden määrä on rajoitettu.

Maata voit katsella myös bussin kyydillä liikkuen, ja jokaisella kaupungilla on oma paikallisyhtiönsä. Norjan kattavia liikennöijiä ovat esimerkiksi Nettbuss Ekspress (kattaa eteläisen osan), Nor-Way Bussekspress (joka operoi pohjoista lukuun ottamatta kaikkialla), Timekspressen, Lavprisekspressen sekä vuonojen laitamiin erikoistunut Fjord1. Niille on tyypillistä se, että matkat ovat edullisempia kuin junalla kuljettaessa ja aikataulut on sovitettu toisiinsa joustavasti, jotta vaihto toiseen bussiin, junaan tai lautalle on mahdollisimman helppoa.

Meren ja vuonojen maana Norja tarjoaa tietysti myös laiva- ja lauttaliikennettä. Sitä käytetään etenkin maan länsirannikon vuonoalueella, ja matka vesitse onkin loistava tapa katsella Norjan majesteettisia fjordeja ja siirtyä paikasta toiseen. Parhaimmillaan vuoroja on puolen tunnin välein, eikä etukäteisvarausta tarvitse tehdä. Norjassa on myös sisäjärviä, kuten Mjøsa, jonka laineilla sinua kuljettaa kesäaikaan maailman vanhin siipiratasalus, jo 158 vuotta vanha upea Skidladner.

 

AUTONVUOKRAUS

Jos haluat kokea ajamisen hurmaa Norjan teillä, muttet viitsi lähteä matkalle omalla menopelillä, voit turvautua vuokra-autoon. Ota kuitenkin huomioon, että vuokrattavan nelipyöräisen hintataso tulee olemaan aivan toista luokaa kuin mihin olet aurinkolomakohteissa tottunut. Älä siis hätkähdä, jos sinulta pyydetään parhaimmillaan 500 NOK:ia eli noin 60 euroa vuorokaudelta! Suuret kansainväliset yrittäjät huolehtivat kyseisestä bisneksestä Norjassakin, joten ajoneuvovaihtoehtoja on runsaasti tarjolla. Voit tehdä varaukset etukäteen netistä, jolloin hinta on alhaisempi, tai paikan päällä. Autoja voit vuokrata lisäksi paikallisten yrittäjien vuokraamina useilta rautatieasemilta, bensa-asemilta ja autoliikkeiltä.


Kommentit

Saapuminen & liikkuminen — 4 kommenttia

  1. Oslossa suosittelen mahdollisimman monia liikkumaan tuolta Oslo Bysykkeliltä vuokrattavilla polkupyörillä, eikä vaan ympäristösyistä. Autoilijoiden ajotavat on ainakin Oslossa sen verran huomaavaiset, ettei henkensä edestä tarvinnut pelätä,kuten noissa aurinkolomakohteissa. Polkiessa saa samalla raitista ilmaa ja voi sulatella niitä norjalaisella ruoalla hankittuja kaloreita. Oslo ei myöskään ole kamalan suuri, ja suuri osa niistä parhaista vetonauloista sijaitsee sopivan lähellä toisiaan. Hinnaltaankaan nuo pyörät eivät ole kohtuuttoman kalliita. Ainoa ongelma voi tietysti Oslossakin olla Pohjolan sateiset säät.

  2. Hei, kuinka korkeita Norjan tietullit oikein ovat ja onko niitä kuinka tiheässä? Tietullit on tulleet tutuiksi Kreikassa lomaillessa, siellä mantereella niitä on ja mielestäni ovat myös suhteellisen kalliita kreikkalaisille. Onko Norjassa siis huimat tullit, ja onko ne maksettava käteisellä vai jollain kortilla?

  3. Suurin osa Norjan tietullesita on jo automatisoituja, eli autoilevan lomailevan kannattaa käytännössä rekisteröidä oma luottokorttinsa netissä vaikka jo ennen matkaa sivuston http://www.autopass.no kautta. Silloin voit tullien lävitse ajella pysähtymättä, kamera ottaa rekkarikilvestä kuvan ja korttia veloitetaan tullin verran. Helppoa ja käytännöllistä! Rekisteröinti onnistuu myös 3 päivän sisällä ensimäisestä tietullin ohituksesta.

  4. Talvella en oikein suosittele autolla liikkumista vuoristojen pikkuteillä vaan pääteitä pitkin matkaamista. Vaikka me suomalaiset osataan ajaa jäällä ja lumen keskellä, vaatii vuoristotie omat niksinsä ja taitonsa, joita kotimaassa ei ole tarvinnut opiskella. Esimerkiksi jyrkät alamäet mutkineen ovat aika haasteellisia, koska siinä on osattava ennakoida tilanteet niin nopeuden kuin liukkauden osalta jo hyvissä ajoin, viime hetken jarrutuksista ei ole aapua ja turhan moni ei-paikallinen onkin käynyt tekemässä tuttavuutta viereisten ojien kanssa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>