Jalkapallo

Jalkapallo Norjassa

Yksi kuuluisimmista Norjan naispelaajista; Ada Hegerberg, joka pelaa Olympique Lyonnaisin joukkueessa.

 

Norja on erityisesti tunnettu sen naisten jalkapallomaajoukkueesta, jotka sijoittuvat sijalle 14 maailmassa FIFA:n mukaan. Joukkue sai alkunsa vuonna 1978 erästä pohjoismaista turnausta varten. Joukkuetta kutsutaan nimellä “The Grasshoppers” eli heinäsirkat. Joukkue on tähän mennessä voittanut yhden olympialaisten kultamitalin vuoden 2000 Australian kisoissa ja pronssia vuoden 1996 Yhdysvaltain olympialaisissa. He ovat jopa voittaneet kultaa FIFA:n MM-kisoissa vuonna 1995 Ruotsissa ja kaksi kultaa UEFA:n EM-kisoissa vuosina 1987 ja 1993. Norjan naisten jalkapallojoukkueella on ollut pieniä vaikeuksia viime aikoina mutta he myös näyttävät vahvuutensa tyypilliseen tapaan. Norjan peliä on mukava seurata sillä he ovat taidokkaita pelaajia ja hieno joukkue.

Norjassa on noin 25000 jalkapallojoukkuetta mukaanlukien ammattilaisjoukkueet ja amatöörijoukkueet sekä juniorijoukkueet. Siellä on myös noin 400,000 rekisteröityä pelaajaa. Voit huomata kuinka iso osa norjalaista kansaa pelaa jalkapalloa joukkueissa ja on siten normaalia, että jalkapallo on pelatuin urheilulaji Norjassa, jopa curlingia ja maastohiihtoa suositumpi.

Norjan ykkösliigana toimii Eliteserien, jonka nimi muuttui Tippeligaenista nykyiseen nimeen viime kaudella. Tulevana 2018 kaudella siinä pelaa Stabæk, Brann, Molde, Strømsgodset, Tromsö, Rosenborg, Välerenga, Bodø/Glimt, Lilleström, Haugesund, Odd, Sandefjord, Sarpsborg 08, Start, Ranheim ja Kristiansund. Viime kauden voitti Rosenborg seitsemän pistettä Molden edellä. Rosenborg on myöskin menestynein joukkue Norjan ykkösliigassa 28:lla mestaruudella.

Rosenborgilla oli huikea voittoputki vuosina 1992-2005, jonka aikana he voittivat kaikki Eliteserien kaudet. He pääsivät myös 1996-97 kauden mestarien liigan puolivälieriin. Joukkue, joka voittaa Eliteserienin pääsee mestarien liigan toiselle karsintakierrokselle ja cup voittajat sekä toiseksi sijoittuneet liigassa pääsevät eurooppa liigan toiselle karsintakierrokselle.

Lilleströmin kannattajia VIF-LSK ottelussa.

Norjassa on muutamia derbyjä, mutta Lilleströmin ja Vålerengan välinen ottelu on todennäköisesti niistä odotetuin ja kuuluisin. Derby tunnetaan myös Norjan El Clasicona (El Clasico on maailman kuuluisin derby FC Barcelonan ja Real Madridin välillä) tai Oslo-Akershusin derbynä. Vaikka kumpikaan joukkue ei ole voittanut mestaruutta vuodesta 2006, tämä derby on silti aika kiinnostava kokemus jos haluat seurata vähän hitaampaa jalkapalloa tai muuten vaan kokea uuden jalkapallokulttuurin. Tämä ottelu on mahtava tapa sukeltaa norjalaiseen jalkapallokulttuuriin.

Lähteet:

“Podcast.” Life in Norway, www.lifeinnorway.net/living/sport/football/.

“Ada Hegerberg-Norway.” FIFA.com, FIFA, www.fifa.com/mm/photo/tournament/competition/01/68/84/00/1688400_big-lnd.jpg.

“Norway Women’s National Football Team.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 3 Jan. 2018, en.wikipedia.org/wiki/Norway_women%27s_national_football_team.

“Football in Norway.” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 4 Jan. 2018, en.wikipedia.org/wiki/Football_in_Norway.

“SoccerVista – Football Betting.” Soccervista.com, Soccervista, www.soccervista.com/Norway-Eliteserien-2017-847794.html.

“Eliteserien 2018 – Soccer Norway, Live Results.” soocer24.Com, soccer24, www.soccer24.com/norway/eliteserien/.

“Eliteserien (Football).” Wikipedia, Wikimedia Foundation, 3 Jan. 2018, en.wikipedia.org/wiki/Eliteserien_(football).

“Lilleström Supporters in Oslo-Akerhus Derby.” Sebastianramsland.com, Sebastianramsland, www.sebastianramsland.com/blog/wp-content/uploads/vif-lsk-2012-3.jpg.